Vi gør vores ypperste hos Anno Plakat for at kunne levere den højeste mulige kvalitet til dig. De produktfotos som vi bruger under de forskellige plakater er ikke i lige så høj kvalitet som det endelige print du modtager. Dette er for at mindske websitets loading tider. Herunder er vist et eksempel fra Aalborg plakaten af forskellen mellem kvaliteten som kan ses på hjemmesiden og på kildematerialet som anvendes til det endelige print for at kunne give dig et indtryk af detajlegraden og den høje kvalitet af din plakat.
Kildematerialet er baseret på de gamle såkaldte høje målebordsblade fra årene 1844-1899 stillet til rådighed af Styrelsen for Dataforsyning og Effektivisering. Disse gamle kort er indscannet og derfor indeholder plakaterne også tegn fra dette. Der er både patina fra de over 100 år gamle papir sider, vilkårlige rettelser spredt over kortet, varierende farver og linjer der hvor de forskellige sider er klippet sammen. Desuden er arbejdet udført over flere årtier og mellem visse sider er der derfor årsforskel imellem opmålingen. Alt dette synes vi også er en del af charmen ved de gamle kort og for det meste synes vi det giver personlighed og kant til plakaterne i de fleste tilfælde. For nogle enkelte byer kan patinaen og farveforskellene mellem de forskellige ark dog være lidt i overkanten men det er der simpelthen ikke meget man kan gøre ved. Selvom vi gør os umage kan vi ikke lave ny gamle kort ¯\_(ツ)_/¯
Papir
Alle vores plakater bliver trykt på 170 grams silk papir. Dette er en semi-mat papir type som vi har valgt ud fra forskellige krav i forbindelse med vores kort motiver. Mere glansfuldt papir såsom fotopapir giver en skinnende effekt der ikke passer til tryk af landkort. I mens at matte papir typer giver et for afdæmpet udtryk. Derfor synes vi at semi-mat er det rette kompromis for at få landkortene stil både at stå skarpt og med et naturligt udtryk. Papirtypen vi anvender er ydermere svanemærket og der anvendes ægte offset tryk.
Årstal
De Høje Målebordsblade er blevet optegnet over flere årtier mens landmålerne har arbejdet sig igennem landet. Det samlede kort blev færdiggjort i 1899 så på dette tidspunkt var visse områder af kortet allerede meget forældede. Årstallene der fremgår af hver enkelt plakat er baseret på følgende oversigt over hvornår de enkelte områder er blevet kortlagt som ses her. Imens Fyn var i gang med at blive kortlagt ændrede man kortlægningsmetoden. Derfor blev Fyn først kortlagt i 1860’erne før dette senere blev rettet til i årene 1883 til 1892. Ved enkelte områder er der overlap mellem årstallene for hvornår dele af kortet er kortlagt og det bliver her en vurderingssag hvilket årstal vi har benyttet. Ydermere vil der på vise udsnit være indtegnet nyere rettelser efterfølgende såsom større veje, jernbaneføringer, sognegrænser osv.
Patina og rettelser
Herunder ses hvordan arket øst for Vejle er mere medtaget og gulligt. Alternativet til at medtage dette ville have været at fjerne et østligt stykke og tilføje mere kort vest for Vejle. Her vil man dog få Vejle by placeret underligt tæt på kanten af plakaten og man mindsker det storslåede indtryk af Vejle Fjord. For alle plakater har det været været en vurderingsag mellem patina, indhold og det visuelle udtryk.
De nævnte rettelser kan tage sig ud på mange måde og kan være tilført original kortet på mange forskellige tidspunkter i løbet af årene. Som det ses af udsnittet herunder finder man både påført blyant skrift og bortvisket “S” hvor Sogn er ændret til Landdistrikt. Der er også røde misfarvninger og der er påtegnet en blå streg der ligner en vandkanal men faktisk er en rettelse af en sognegrænse. Det meste af danmarkskortet er uden de store rettelser men på enkelte lokationer, såsom den viste her, kan der være en koncentration af rettelser som ændre det visuelle udtryk men også tilføjer noget historie til kortet samtidigt.